onsdag 28 maj 2014

Göteborgsvarvet 2014

Så var det dags att springa mitt femte Göteborgsvarv.
Göteborgsvarvet 2010 var startskottet för mitt löparintresse så det loppet tycker jag är ganska kul att springa och jag nu sprungit alla år sedan dess.
Mina historiska resultat är som följer:

2010 - 1:46:28
2011 - 1:25:43
2012 - 1:22:37
2013 - 1:34:36

2013 gick det inte riktigt som planerat. Formen var god och jag gjorde ett försök på att komma in på en riktigt god tid. Jag gick ut hårt men i värmen höll det bara fem kilometer till Älvsborgsbron där jag kroknade och joggade resterande delen av loppet. Däremot gjorde jag mitt hittills bästa Marathonlopp två veckor senare i Stockholm och kom då in som 170-de man på tiden 2:54:53 så formen var det inga problem med.

I år har jag inte fokuserat lika mycket på löpningen men jag deltar ändå i både Göteborgsvarv och Stockholm Marathon och tycker det är fruktansvärt roligt att ställa upp i lopp.

Min halvmaradebut för säsongen gjorde jag i Kungsbacka där det gick riktigt illa, jag kan likna det loppet med varvet 2013 då jag gick ut för hårt och sedan kroknade, tiden i Kungsbacka blev 1:30:55.

Planen på varvet i år var att ta det lugnt i början av loppet för att komma in i löpningen och känna av farten fram till Älvsborgsbrokrönet på runt halvmilen.
Jag startade i startled 1, vädret var perfekt sol och runt 20 grader vilket bådade för en riktig folkfest och bra löptider.

Starten gick och jag rullade iväg i ett riktigt behagligt tempo, första halvmilen gick på 20:42 med ett tempo på 4:09 min/km.
Vid brokrönet kändes benen riktigt pigga och utvilade så jag gasade på enligt plan, nästkommande fem kilometer gick på 19:31 (3:55 min/km). Det kändes bra och jag kunde härifrån plocka placeringar vilket ger en stimulerande känsla.
Nästkommande fem kilometer gick något långsammare, 20:09 men jag var ändå nöjd med tempot så jag ville inte pressa på i onödan.
Götaälvbron kom och sedan avenyn där publikstödet var stort. Fjärde kilometern avverkades på 20:14 och så var det bara slutspurten kvar där den sista kilometer sprangs med pigga ben i 3:46-tempo.
Från femte kilometer plockade jag faktiskt över 600 placeringar från 1039 till 428.

I mål kom jag på min näst bästa halvmaratid genom tiderna på 1:24:44 som 428-e man vilket jag för dagen är riktigt nöjd med. Benen kändes pigga hela loppet igenom, så här lekande lätt har det nog aldrig varit att springa en halvmara. Lägstanivån har höjts vilket bådar riktigt gott inför framtida löparutmaningar när nu snart Sverigeklassikern är klar.

Direkt efter målgång joggade jag ut ur Slottskogsvallen för att heja fram min fru som skulle göra varvsdebut. För henne gick det också riktigt bra och jag tror nog att hon fick blodad tand inför kommande år.

Om tre dagar ska jag springa dubbla sträckan på Stockholm Marathon. Självförtroendet innan Göteborgsvarvet var väl inte helt på topp men nu känns det mycket bättre.
Akilleshälen inför dessa 42195 meter är bristen på långpass vilket jag verkligen har slarvat med, men...   Jag har ändå riktigt många långa pass i bagaget i år med skidor på fötterna och med rumpan på cykelsadel så det kanske går vägen ändå.
Jag ska inte ge er någon tidshint men jag har mina goda förhoppningar om att göra ett bra lopp.

1 kommentar: