onsdag 26 februari 2014

Kritiskt läge i Dalarna.

Med anledning av mildväder och ej tillfrusna myrar så sändes det idag en presskonferens där vasaloppsledningen klargjorde hur läget är med vasaloppet på söndag.
Det ser riktigt illa ut på sina ställen. Vatten tränger upp på spåren från myrarna vilket gör det riktigt blött. På andra ställen rinner det bäckar över spåret.
Rikligt med snö finns i lager men det är värmen och vinden som ställer till det, på myrarna kan man inte köra ut snö med tunga maskiner så man har hyrt in helikopter som dumpar snö på de mest kritiska ställena.
Dräneringsrör läggs under spåret och vissa omdragningar kommer att göras runt myrar.
Värst ser det ut på den första halvan av vasaloppsspåret, den andra halvan går inte över lika många myrar och där är även konstsnö utlagt.

Starten i Berga by kommer att läggas om. Där är det normalt en tillfrusen tjärn som nu står öppen. Där kommer spåren att gå på den västra sidan om jag förstår det rätt. Det kommer tillföra att spåret kommer smalna av mycket fortare än normalt så flaskhalsen som normalt kommer vid vägövergången kommer att förflyttas närmare start.

Väderprognoserna går i alla fall åt rätt håll,  kallare och klarare väder är på gång från sydost och till starten på söndag morgon väntas det någon eller ett par minusgrader.

Det var längesen jag var så nervös som innan den här presskonferensen, risken var ju att loppet skulle ställas in helt.
Nu har jag i alla fall goda förhoppningar om att det blir start på söndag, om än i lite blöta spår.
Det är ju en fantastisk organisation som jobbar till sitt yttersta för att vasaloppet ska kunna genomföras. En stor heder till alla som jobbar med detta, till största delen ideellt

Om det nu blir några minusgrader natten innan loppet så är ju faktiskt chanserna goda för hårda och isiga spår vilket kan ge ett fantastiskt racerföre, men det är för tidigt att hoppas på kanske.

Jag kan nu fortsätta med min kolhydratladdning och se fram emot en underbar dag på söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar